Runoillan tuottaminen virtuaalimaailmaan

Kirjoittajat: Humakin kulttuurituotanto-opiskelijat Adafiia Kärppä, Ida Hansen ja Oona Kaminen

Saimme Humanistisen ammattikorkeakoulun ensimmäisen vuoden kulttuurituottajaopiskelijoina Digitaaliset toimintaympäristöt -kurssilla projektitehtäväksi tuottaa yleisölle avoimen virtuaalisen tapahtuman. Projektin yhteistyössä toimiva Vevent-hanke tarjosi avustusta tuotantokuluihin. 

Ajatus ihka aidon virtuaalitapahtuman järjestämisestä oli alkuun jännittävä. Virtuaalialustat ja -tapahtumat olivat meidän kolmen hengen tiimillemme ennestään tuntematon maailma, mutta tiesimme haluavamme päästä tuottamaan jollain tavalla interaktiivisen tapahtuman. Ideoiden keksiminen oli alkuun haasteellista. Googlailimme eri vaihtoehtoja, ja saimme vastaan tulleen Turun kaupungin tapahtumakalenterin tapahtumia selatessa kaipaamaamme inspiraatiota.

Pallottelimme eri vaihtoehtoja yhdessä, ja päädyimme lopulta runoilta-konseptiin. Kävi myös ilmi, että Turussa on ollut tapana järjestää hyvin monenlaista runonlausuntatapahtumia, joten kysyntää virtuaaliselle tapahtumalle saattaisi hyvinkin olla näin pandemian sulkutoimien jälkeen.

Ajatuksemme lähti siitä, että omien runojen esittäminen live-yleisön edessä esimerkiksi open mic -tapahtumissa voi olla monille jännittävää sekä liian suuri kynnys esiintymiselle. Halusimme siis luoda avoimen ja anonyymin virtuaalisen runoillan kaikille runoudesta kiinnostuneille. Suunnitelman mukaan runoillassamme pääsisi lausumaan, kuuntelemaan sekä keskustelemaan runoista muiden osallistujien kesken. Koimme Mozilla Hubsin parhaaksi tapahtuma-alustaksi, sillä se ei vaadi osallistujilta rekisteröitymistä tai tunnistautumista. Tapahtuma näin myös mahdollistaisi kulttuurin ja yhteisöllisyyden kokemisen turvallisesti rajoituksista huolimatta, sillä osallistuminen on mahdollista kotoa poistumatta.

Kuvakaappaus tapahtuma-alustalta, jossa osallistujien avatarit seisovat oranssin sohvan edessä.
Kuvakaappaus tapahtuma-alustalta.

Lähestyimme sähköpostitse ensin muutamia tahoja, kuten muun muassa Turun lausuntakerhoa, Turun Taideakatemiaa, ja Turun Ylioppilasteatteria tiedustellen, löytyisikö sieltä tapahtuman juontamisesta ja osallistumisesta mahdollisesti kiinnostuneita henkilöitä. Sattumalta tämän prosessin aikana yhden ryhmämme jäsenen tuttu, juurikin Turun Taideakatemiasta valmistuva teatteri-ilmaisun ohjaaja kiinnostui, ja ehdotti itse voivansa juontaa tapahtumamme mielellään.

Tapahtumasisällön suunniteltuamme ryhdyimme pohtimaan markkinointia. Oli selvää, että tapahtumaa keskityttäisiin mainostamaan pääosin henkilökohtaisilla somekanavillamme. Virtuaalinen Runoilta -tapahtuma julkaistiin Facebookissa ja tapahtuma jaettiin Vevent-hankkeen Facebook sivulla, Tapahtumia Turussa/Events in Turku – Facebook-ryhmässä sekä Instagram storyissä ja kahdessa Whatsapp opintoryhmässä.

Virtuaalinen Runoilta lopulta järjestettiin onnistuneesti 18.2.2022 klo 18–19 Mozilla Hubsissa. Juuri ennen tapahtumaa meitä jännitti, että saapuukohan paikalle ketään, mutta yllätykseksemme saimme yleisöä. Parhaimmillaan tapahtuma keräsi projektitiimimme ja juontajan lisäksi kahdeksan henkilöä. Tunnelma pysyi tavoitteidemme mukaisesti rentona ja helposti lähestyttävänä. Alustana Mozilla Hubs toi leikkimielistä ja positiivista ilmapiiriä. Sekä me, että juontaja olimme varustautuneet parilla runolla, jotta hiljaisilta hetkiltä vältyttäisiin. Oli todella virkistävää, että tapahtumassamme kuultiin teemoiltaan sekä syvällisempiä että kepeän viihdyttäviä runoja.

Tapahtumaan itse osallistuessa oli todella kiinnostavaa ja miellyttävää huomata, kuinka toimiva anonyymi runonlausunta konsepti oli Mozilla Hubsissa. Oli hyvin lohdullista huomata, kuinka rentouttavaa oli olla kontaktissa muihin pelkän mikrofonin välityksellä. Tapahtumahuoneessa oli mahdollista liikkua hauskojen avatarien avulla, joka samalla aktivoi näköaistia, eikä missään vaiheessa tullut sellaista oloa, että olisi periaatteessa jumissa neljän seinän sisällä. Siinä mielessä tämä tapahtuma ei olisi ollut meidän mielestämme lainkaan niin onnistunut, jos olisimme pitäneet tapahtuman esimerkiksi Zoomissa ilman kamerayhteyttä.

Kaiken kukkuraksi täydeksi yllätykseksemme saimme jälkeenpäin innostavan kommentin Facebookissa:

“Kiitos! Mielenkiintoinen tapahtuma, toivottavasti toistuu!”

Vaikka tapahtuma olikin vain koulutehtävä, aloimme tosissamme jo heti pohtia eri mahdollisuuksia samanlaiselle tapahtumalle, ja mitä kaikkea siihen voisi integroida. Yllä oleva palaute tuo meille suurta iloa, ja innostusta toimia virtuaalitapahtumien parissa tulevaisuudessakin.