Taidenäyttely Mozilla Hubsissa

Kirjoittajat: Humakin kulttuurituotanto-opiskelijat Sonja Suviranta, John Uotila, Rakel Waltari ja Sofia Nukala

Päätimme ryhmämme kanssa järjestää kurssiprojektina taidenäyttelyn, johon kokosimme taiteilijat omien sosiaalisten medioidemme kautta. Näyttelyn tarkoitus oli olla pienen kynnyksen osallistuminen taiteilijoilta, jotka halusivat ilmaista näkyvyyttä kauttamme. Teimme Google Sheets- kyselylomakkeen, jonka avulla saimme useita eri taiteilijoita mukaan projektiimme.

Kaksi värikästä taideteosta virtuaalisessa näyttelytilassa, keskellä kuvaa osallistujan avatar.

Aloitus ja työvaiheet

Olisimme saaneet käyttöömme myös budjetin, mutta päätimme, ettemme tarvitse rahaa tapahtumamme järjestämiseen. Yllätyimme positiivisesti saatuamme kasaan yli 10 eri artistia, joten innostuksemme projektin suhteen kasvoi huomattavasti. Järjestimme tapaamisia keskenämme käyttäen Zoomia, sillä kaikkien aikataulut olivat niin erilaisia, että samaan paikkaan fyysisesti ilmaantuminen olisi ollut haastavaa.

Mozilla Hubsin käyttö oli kaikille ennestään täysin harmaata aluetta, joten projekti oli ohjelman opettelua alusta asti. Tavattuamme Zoomissa, John uhrautui yhteisen hyvän vuoksi, ja lupautui luomaan tilan, kunhan kaikki muut pysyivät linjoilla ja hengessä mukana. Saimme tähän tuhlautumaan joitakin tunteja, jonka aikana oli turhautumista, kirosanoja ja syviä huokauksia. Alustamme ei ollut yhteistyökykyinen kanssamme, vaan heitti eteemme esteitä toinen toisensa jälkeen, ja yhdessä vaiheessa luulimme jopa vahingossa hävittäneemme koko näyttelytilamme. Milloin mikäkin seinä poistui itsekseen, milloin näkymä zoomautui eri ulottuvuuteen tai ohjelma jäätyi kokonaan, mutta vaikeuksien kautta voittoon.

Noin tuntia ennen tapahtumaa meillä oli vielä niin sanotusti kriisipalaveri, jolloin kävimme vielä tilaa läpi, testasimme toimivuutta ja neuvottelimme näyttelyyn liittyvistä asioista. Lisäsimme tilaan vielä esittelytekstin ja Johnin kirjoittaman runon.

Tapahtuma

Näyttely alkoi virallisesti kello 16.00, jolloin John piti vieraille tervetuliaispuheen. Laitoimme linkit someihimme noin 10 vaille, jotta osanottajat pääsisivät alustalle ajoissa. Parhaimmillaan tilassa oli 15 henkilöä yhtä aikaa ja kävijät vaihtuivat tiuhaan tahtiin. Olimme luoneet yhden teoksen taakse salahuoneen, joka tuntui olevan yleisön suosikki. Näyttelyssä kävi myöskin vandaaleja/ oman elämänsä taiteilijoita piirtämässä huoneiden seinille.

Kaikkiaan tapahtuma oli omasta mielestämme onnistunut, ja saimmekin joiltain vierailijoilta hyvää palautetta tilasta ja näyttelystä yleisesti. Alle liitän hiukan kuvatallenteita tapahtumasta.

Taideteoksia sekä lisätietoja niistä näyttelytilan seinillä, tilassa kattoikkuna.
Ensimmäinen näyttelysali.
Taideteoksia sekä lisätietoja niistä näyttelytilan seinillä, tilassa kattoikkuna.
Toinen näyttelysali.
Salahuoneen seinällä kävijöiden lisäämiä hauskoja kuvia, oikealla kuvassa astronautti-avatar.
Salahuone, jonne vierailijat ovat lisänneet meemejä.