Virtuaalista viinijoogaa digitaalisessa toimintaympäristössä

Kirjoittajat: Humakin kulttuurituotanto-opiskelijat Kiia Sainiola ja Siiri Avara

Pääsimme syventymään virtuaalitapahtumien maailmaan osana kulttuurituotannon koulutuksen Digitaaliset toimintaympäristöt -kurssia. Tehtävänämme oli pienryhmässä järjestää haluamamme tapahtuma haluamallamme alustalla.

Päädyimme nopeasti ryhmässämme tulokseen järjestää Virtuaalinen Viinijooga. Alustaa, jolla järjestää se, jouduimme hetken aikaa pohtimaan, ja lopulta päädyimme Thinglinkiin. Tavoitteenamme oli tarjota matalan kynnyksen rentouttava, voimaannuttava kokemus talven kylmyyden ja kiireiden keskelle sekä itse tutustua virtuaalitapahtuman tuottamiseen. Jooga oli kaikille mieleinen aihe, johon päätimme lisätä viinin hauskaksi yksityiskohdaksi.

Kuvassa tapahtuman tervetulotoivotus, lähde: ruutukaappaus tapahtumasta

Tapahtumaan oli pieni budjetti, jonka lähes kokonaan käytimme joogaohjaaja Maritan palkkaamiseen. Pidimme pienryhmämme kanssa yhteyttä Zoomin kautta ja alustan loimme yhdessä. Teimme selkeän työnjaon ja jaoimme tehtävät, joista kukin oli vastuussa. Alussa ryhmällämme oli hieman vaikeuksia päättää alusta, millä tapahtuman järjestämme, sillä mikään kurssilla läpikäydyistä vaihtoehdoista ei tuntunut sopivalta tapahtumaamme ajatellen. Päätös alustasta kuitenkin syntyi nopeasti syveydyttyämme Thinglinkiin, joka sopi täydellisesti meille ja oli loppujen lopuksi myös hyvin helppokäyttöinen!

Thinglink tapahtuma-alustana

Käytimme tapahtuma-alustana Thinglinkiä. Tapahtuma järjestettiin torstaina 17.2. klo 18-19, jonka ajan luomamme Thinglink-linkki oli toiminnassa eli toisin sanoen katseluoikeudet oli avattu julkiseksi, jolloin jokainen linkin saanut pystyi osallistumaan tapahtumaan. Linkin kautta avautuivat upeat ranta- ja paratiisimaisemat – toinen maailma, johon tunnin ajaksi pystyi tulla talvea ja lumisadetta karkuun, rentoutumaan joogan ja hyvän viinin tai muun juoman pariin.

Ympäristössä oli helppo liikkua ja kierrellä paikasta toiseen, lisäksi taaksepäin pystyi myös aina palaamaan. Maisemissa näkyi kuvakkeita, joita painamalla aukesi aktiviteetteja, kuten ohjeistuksia ja kyselyitä sekä tietenkin tapahtuman teeman mukaisesti – opastettuja joogavideoita. Thinglink alustana oli selkeä niin toteutuksen kuin osallistumisen kannalta.

Kuvassa joogaohjaaja ohjaamassa liikkeitä. Lähde: ruutukaappaus tapahtumasta

Joogaohjaajana tapahtumassa toimi Marita, jonka kanssa videot oli striimaamisen sijaan kuvattu etukäteen ja upotettu eri puolille ympäristöä. Tämä mahdollisti osallistujille pieniä taukoja ja aikaa tutustua ympäristöön. Viinilasi-kuvakkeita seuraamalla oli helppo löytää seuraavan maiseman ja uuden videon pariin.

Valmiiksi kuvatut videot mahdollistivat mielekkäämmän ja teemaan sopivasti kiireettömämmän tapahtuman, sillä ympäristössä sai liikkua ja videoita seurata omaa tahtia ja nautiskella maisemista ja tilaisuudesta rauhassa.

Kuvassa paratiisimainen hiekkaranta. Lähde: ruutukaappaus tapahtumasta

Reitti vei kauniista merenrantatemppelistä vaalealle hiekkarannalle kallioiden siimekseen, vehreän kylämäisen puiston läpi päättyen hehkuvaan, kultaiseen auringonlaskuun.Tavoitteenamme oli saada ympäristöstä seesteinen ja kaunis, rauhoittava joogaan sopiva ympäristö.

Kuvassa vehreä puisto, tapahtuma-alustasta. Lähde: ruutukaappaus tapahtumasta
Kuvassa kultainen auringonlasku ja laituri. Lähde: ruutukaappaus tapahtumasta

Oppaana läpi tapahtuman toimi Mara-apina, joka toi meille iloa jo luomisvaiheessa. Vuorovaikutusta lisätäksemme tapahtuma sisälsi myös osallistujia osallistavia pieniä kyselyitä, joihin vastaamiseen myös Mara kannusti.

Kuvassa Mara-apina, joka ohjeisti tapahtumassa. Lähde: ruutukaappaus tapahtumasta
Kuvassa tapahtumassa ollut kysely. Lähde: ruutukaappaus tapahtumasta

Tapahtuman onnistuminen

Onnistuimme luomaan miellyttävän ympäristön ja saimme arvokasta kokemusta virtuaalisen tapahtuman järjestämisestä. Osallistujamäärä oli melko odotetun suuruinen, mutta kyselyihin vastaamiseen ja palautteen antamiseen olisimme toivoneet useamman osallistujan osallistuvan. Kuitenkin se palaute mitä annettiin, oli positiivista. Kokonaisuudessaan tapahtuma oli onnistunut ja siitä jäi meille – ja ainakin annettujen palautteiden perusteella myös osallistujille – hyvä ja lämmin mieli!